Günlük yaşamda kaslarımızı sürekli gereksiz yere gereriz. Gerilimi tanıdıktan ve gevşemeyi öğrendikten sonra ancak kaslarda oluşan gereksiz gerilimleri hissederek uzaklaştırabiliriz. Bu enerjinin gereksiz gerilimlere harcanmasını önleyecek ve daha enerjik ve huzurlu olmamızı sağlayacaktır. Gerilimlerin tanınması ve yok edilmesi bir alışkanlık haline gelecektir. Bir süre sonra bilinçaltı zihin bu işi üstlenecek ve her türlü faaliyetimizde kendimizi otomatik gevşemiş bulmamız mümkün olacaktır. Kasların gevşemesi otomatik olarak zihinsel gevşemeye de neden olmaktadır. Böylece yaşama karşı daha rahat ve daha huzurlu bir yaklaşımda bulunulacaktır.
Gevşeme tekniği psikoterapide de kullanılmaktadır. Her zihinsel imaj kaslarda bir harekete neden olur. Zihinsel imajın kaslardaki hareketle bağlantısı “ideomotor tepki” olarak adlandırılır. Bu tepki, kasların zihinsel imajı gerçekleştirmeye çalışmasıdır.
İdeomotor tepki zihin ile beden arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir. Her düşünce, açıkça görülmese de, ilgili olduğu kaslarda bir tepkiye neden olur. Böylece aşırı aktif ve çalkantılı zihin, aşırı ve rastgele gerilmelere neden olarak kas gerginliği yaratır. Düzenli uygulanan yoga teknikleri beden ve zihnin konforunu sağlayarak gereksiz gerilimleri ortadan kaldıracak, yaşam kalitesini arttıracaktır.
Yorumlar