Yogada Nefes
Yoga yapmaya başladığınızda solunumunuz yüzeysel olabilir, ayrıca sık ve az miktarda nefes almanız muhtemeldir. Ortalama bir insan dakikada on altı ile on sekiz defa nefes alır. Yoga yaptıkça daha yavaş nefes almaya başlayacaksınız. Ayrıca nefes alış ve veriş süresi uzayıp derinleşecektir. Derin nefes almak enerjinin hücrelerin her birine ulaşmasını sağlar.
Yoga duruşları bedeni nefesi içine alacak şekilde açar; böylece akciğerler ve kaburga arasındaki kaslar (interkostal) daha esnek hale gelir. Öne doğru yapılan eğilme hareketleri bedenin arka kısmını esnetir ve akciğerleri doldurur. Arkaya doğru yapılan eğilme hareketleri bedenin önünü ve akciğerlerin ön loblarını doldurur. Yana doğru yapılan eğilme hareketleri bedenin yan kısımlarını uzatır ve akciğerler arasındaki boşluğu genişletir. Baş aşağı yapılan hareketler beyne daha fazla oksijen ve kan akışı sağlar.
Yogada vücut, yaşam gücünün kabı olarak kabul edilir. Sinir sistemi, bedensel enerjiyi ileten elektrik devresidir. Susumna adı verilen omurga içinden geçen enerjisel hat ana sinir yoludur. Başlıca iki yol ise suşumna kanalının sağında yer alan pingala (eril) ile solundaki ida (dişil) dır. İda ile Pingala arasındaki denge suşumnaya akan enerjiyi arttırır. Bedeni serinleten ida kanalı parasempatik sinir sistemine denk düşer. Bedeni ısıtan pingala ise sempatik sinir sistemidir. Nadi adı verilen bu ana kanallar merkezi sinir sistemine denk düşer. Periferal sinir sistemini oluşturan daha küçük binlerce nadi vardır.
Asanalar nefesle bedeni birbirine bağlar. Nefes bedenle zihin arasındaki köprüdür. Nefes alırken yaşamı içimize çekmiş oluruz. Nefes verirken gerek duymadığımızı geri verir, zihni ve bedeni yabancı maddelerden arındırırız.
Comments